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From: Deb Langner

Sent: Thursday, December 01, 2016 10:17 PM

To: Steven C. Root

Cc: Lucy St. John

Subject: Re: Proposal to Amend New London Zoning Crdinance Regarding ADUs
Hi Steve,

As always, thanks for the update! Let me try to work through your questions and comments:

(1)

If a lot has access to town sewer, but is not attached (still using its own septic system), if the owner proposes to add
bedrooms or add an ADU, would the owner need to get a hip-pocket design approved by DES, or is it good enough
that the owner could hook up to the sewer in the event of failure?

| spoke with Richard to get a feel for how many houses this includes--there are about a dozen homes which
could be hooked to the sewer but are not. Per Richard, many of these houses did not hook in because they
had a new septic system, but as those systems have begun to fail, households have been slowly hooking into
the system. In theory, the sewer hookup would be a reasonable hip pocket design, assuming that the reason
for not hooking in to the sewer was simply because there was a functioning septic system already in place.

(2)

Do you know offhand what the hook-up charge is for the sewer system in NL?

The cost to connect to the sewer is $1/square foot of living space, with a $2000 minimum. So a 1000 sqft
home would be $S2K. This does not include the cost to run the lines, so there would be additional sitework
charges, depending on distance from the line, etc. Minimum usage cost is currently $405 a year.

(3)

In our Zoning Ordinance, Article I, Section 8 (I expect you know this provision well), subsection c provides

(emphasis added):

If construction, alteration, or expansion of an Accessory Building on a property includes bathroom facilities and space
that may be used as guest quarters, the Health Officer may require the design and, if the existing system is 20 years
old or older, the construction of a new or madified sub-surface sewage disposal system that will support the potential
loading at the site. If any bathroom facilities are installed in an Accessory Building, subsurface sewage disposal system
modifications must be designed and approved by the NH Department of Environmental Services and installed at the
site to provide for the disposal of effluent from the new bathroom facilities.

I am familiar with this ordinance, | believe we voted it in around 2012ish? Initially, | thought this would be
mostly about people adding bathrooms to their workshop/garage spaces so they didn't have to trudge back to
the house, but it has been brought into play primarily for gyms, yoga studios, and overflow guest spaces more
than garages.

(4)

It seems to me that a detached ADU would be an “Accessory Building.” Do you have a view on whether an attached
ADU is an Accessory Building?

An accessory building is defined as "a building subordinate to the main building on the Lot and used for
purposes customarily incidental to those of the main building". Traditionally, | believe this was viewed as
garages, workshops, and sheds, not living spaces. The question is, are they 2 distinct beasts, or does one
overlap the other? | actually would not call either form of ADU an accessory building, but certainly would like
to get that language clarified!

(5)



The second sentence seems to give broader authority to require actual installation of an upgraded septic system than
does the first sentence, which seems to limit the authority to require construction to the situation of a 20+ year old
system. Do you have broader authority under the second sentence or is the second sentence contained by the limits
in the first sentence?

This sounds like a great question for Town Counsel. | personally interpret the language as giving the HO
greater authority to actually require a new installation, but this has never been put to the test.

(6)

At the very least, would you agree that or a detached ADU (if allowed) that will have a septic system, does this
provision allow you to require actual construction of an upgraded system if the existing system is inadequate (not just
if it is failing) and 20 or more years old?

Because | don't place ADUs in the same category as accessory buildings, | don't believe this provision applies,
but would love clarification.

(7)

If a bathroom were being added to an accessory building on a lot for which sewer was available, could you or would
you require hook up to the sewer instead of septic upgrades?

This seems like a case-by-case kind of scenario. If the accessory building is a garage/workshop and it is really
just a new toilet/sink to save steps (not an added load on the system), | can't imagine making someone link to
the sewer. The cost to add a new line into the existing septic would be the logical choice.

These are great questions that should be added to the subcommittee's discussion list! | will include Lucy in
this message so that she can pass them along.

Best,
Deb



g{f\ﬂ\ Ly CJ{ 1SCUSSTON

Lucy St. John
SR ILILLS R S
From: Deb Langner
Sent: Thursday, December 01, 2016 10:49 PM
To: Lucy St. John
Subject: new regs from DES that may require a new ISDS to be installed
Hi Lucy,

Here is the information from Dawn. The reg starts by discussing failing systems, but then sort of takes a turn
at (b). The issue is that these new replacement approvals required for any addition fall under this (b), so
based on that, the replacement system could be required to be installed if the system does not have any
recorded construction or operational approval. Dawn said that currently every case falling under this reg is
being individually assessed.

Deb
Env-Wq 1004.21 When Installation of Replacement ISDS Required.

(a) If approval of a replacement ISDS is obtained pursuant to Env-Wq 1004.19 relative to systems in failure, the
replacement ISDS shall be installed prior to the expiration of the approval as specified in
Env-Wq 1004.19(d).

(b) If approval of a replacement ISDS has been obtained pursuant to these rules for any reason other than to address a
system in failure as covered by (a), above, the replacement ISDS shall be installed if the existing ISDS:

(1) Has not received construction approval and approval to operate under these rules or predecessor rules in Env-Ws 1000,
unless the applicant submits documentation to show the existing ISDS was repaired or replaced in kind in compliance
with requirements in place at the

time the work was done; or

(2) Fails or otherwise needs to be repaired or replaced.

Please feel free to email me if you have specific examples. We can work through them.
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Dawn Buker

Land Resources Management Program
Supervisor Design Review Section
Subsurface Systems Bureau

29 Hazen Drive, PO Box 95

Concord, NH 03301

Ph: (603) 271-1449 Fax:(603) 271-6683

Visit DES Land Resources Management for helpful tools and information!

The information contained in this electronic message and any attachments to this message may contain confidential or privileged information and is intended for the
exclusive use of the addressee(s). Please notify the Department of Environmental Services — Subsurface Systems Bureau immediately at (603) 271-3501 or reply to
dawn.buker@des.nh.gov if you are not the intended recipient and destroy all copies of this electronic message and any attachments

From: Deb Langner [mailto:Health@nl-nh.com]
Sent: Wednesday, October 19, 2016 8:00 AM
To: Buker, Dawn

Subject: new regulation for lakefront properties



Good morning Dawn,

Thank you for taking the time to talk with me yesterday. Could you please send me the link to the new policy
on replacement systems for lakefront homes that you mentioned yesterday? With the amount of lakefront
property in New London being among the highest in the State, | suspect this will have an impact on several
projects being considered.

Best Regards,

Deb Langner

Deborah M. Langner, MS, PhD
Health Officer

Town of New London

375 Main Street

New London, NH 03257
health@nl-nh.com




