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Medical Marijuana in New Hampshire
FAQ’S: Frequently Asked Questions

L ISSUES RELATED TO THE REGISTRATION, LOCATION, AND MANNER OF
LOCAL INVOLVEMENT FOR MEDICAL MARIJUANA FACILITIES

Q: Who is authorized to distribute medical marijuana to a patient or caregiver?

A: An Alternative Treatment Center registered with the State of New Hampshire under RSA 126-
X:7 may sell, supply, and dispense medical marijuana and related supplies and educational
materials to qualifying patients, caregivers, and other Alternative Treatment Centers.

Q: How many Alternative Treatment Centers are going to be licensed for operation?

A: No more than 4 (four) Alternative Treatment Centers shall hold valid registration certificates at
one time. However, each Alternative Treatment Center may have a second location for the
cultivation of marijuana. Accordingly, there could be up to 8 (eight) locations where medical
marijuana may be dispensed or cultivated. RSA 126-X: (III) & (IV) (a) (2).

Q: Will there be statewide dispersal of Alternative Treatment Centers?

A: The four possible Alternative Treatment Centers will be distributed into four geographic regions
of the state as follows:

(1) “Geographic area 1” means Belknap, Rockingham, and Strafford counties;
(2) “Geographic area 2” means Hillsborough and Merrimack counties;

(3) “Geographic area 3” means Cheshire and Sullivan counties and the Town of Hanover
and the City of Lebanon in Grafton County; and

(4) “Geographic area 4” means Carroll, Coos, and Grafton counties, not including the Town
of Hanover and the City of Lebanon in Grafton County. NH Admin Code He-C 402.03.



Q: Where are Alternative Treatment Centers prohibited?

A: An Alternative Treatment Center shall not be located in a residential zoning district or within
1,000 feet of the property line of a pre-existing public or private elementary or secondary school or
designated drug-free school zones. RSA 126-X:8 (II).

Q: Must a proposed Alternative Treatment Center demonstrate compliance with local
regulations?

A: (1) The health officer must verify that the applicant complies with all applicable local
health requirements, drinking water and wastewater requirements;

(2) The building official must verify that the applicant complies with all applicable state
building codes and local building ordinances;

(3) The zoning officer must verify that the applicant complies with all applicable
local zoning ordinances; and,

(4) The fire chief must verify that the applicant complies with the state fire code, including,
but not limited to, the applicable chapter of NFPA 101 as adopted by the department of
safety, and local fire ordinances applicable for an agricultural processing and retail sales
facility. NH Admin Code He-C 402.05.

Q: Will the concerns of local officials and residents be considered when an Alternative
Treatment Center is proposed for a particular location?

A: RSA 126-X:7 (IV) (b) requires the Department of Health and Human Services to partner with
the local governing body of the town or city where a proposed Alternative Treatment Center would
be located in order to solicit input from qualifying patients, designated caregivers, and the residents
of the town or city.

0: May an Alternative Treatment Center be banned as a prohibited use by a municipality?

A: No. RSA Chapter 126-X constitutes a comprehensive and detailed scheme showing that the
State of New Hampshire intended to occupy the entire area of the licensing and regulation of
medical marijuana Alternative Treatment Centers. Local regulation that would have the effect of
thwarting the geographic distribution of the 4 (four) Alternative Treatment Centers as proposed by
NH Admin Code He-C 402.03 would likely be preempted by RSA Chapter 126-X. However, RSA
Chapter 126-X does not preempt regulation through site plan review. As the NH Supreme Court
said in Stablex v. Town of Hooksett, 122 NH 1091 (1982), a use that cannot be prohibited for zoning
purposes due to a comprehensive scheme of state regulation is still subject to site plan review by the
Planning Board.



Q: What are some of the attributes that will be appraised by HHS when evaluating Alfernative
Treatment Center applications?

A: (1) The distance from any pre-existing private or public school.

(2) Information demonstrating the applicant's knowledge of organic growing methods to be
used in the growing and cultivation of marijuana.

(3) The suitability of the proposed location, including compliance with any local zoning laws
The applicant's plan for making marijuana available on an affordable basis to qualifying
patients enrolled in Medicaid or receiving Supplemental Security Income or Social
Security Disability Insurance.

(4) The sufficiency of the applicant's plans for safety and security, including proposed
location and security devices employed.

Q: What legal protections are afforded Alternative Treatment Centers?

A: An Alternative Treatment Center and its agents are not subject to prosecution, search, inspection
(except by the HHS), seizure, or penalty by acquiring, possessing, cultivating, manufacturing, or
transporting medical marijuana. An Alternative Treatment Center is legally authorized to deliver,
transfer, supply, sell, or dispense medical marijuana and related supplies and educational materials
to qualifying patients who have designated the Alternative Treatment Center to provide for them, to
designated caregivers on behalf of the qualifying patients who have designated the Alternative
Treatment Center, or to other Alternative Treatment Centers. RSA 126-X:2 (IX) & (X)

Q: How much medical marijuana may be in the possession of each Alternative Treatment
Center?

A: Each center may possess:

(1) Three mature marijuana plants, 12 seedlings, and 6 ounces of usable marijuana for each
qualifying patient who has designated the Alternative Treatment Center to provide him or
her with marijuana for therapeutic use; and,

(2) Up to an additional 80 mature marijuana plants, 160 seedlings, and 80 ounces of usable
marijuana, including for start-up operations, to assist with a failed batch of marijuana, to
allow sufficient quantity of marijuana for new qualifying patients, or to fill requests for the
sale of marijuana from other Alternative Treatment Centers.

IL. ISSUES RELATED TO WHERE AND WHEN MEDICAL MARIJUANA MAY
BE POSSESSED OR CONSUMED

Q: Where may medical marijuana be consumed?

A: A qualifying patient may use marijuana on privately-owned real property only with written
permission of the property owner or, in the case of leased property, with the permission of the
tenant in possession of the property, except that a tenant shall not allow a qualifying patient to
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smoke marijuana on rented property if smoking on the property violates the lease or the lessor's
rental policies that apply to all tenants at the property.

Q: Where is the use of medical marijuana prohibited?

A: The smoking or vaporization of medical marijuana is prohibited in any public place, including:
(1) A public bus or other public vehicle; or,
(2) Any public park, public beach, or public field. RSA 126-X:3 (II) (c).

Q: Where is the possession of medical marijuana prohibited?

A: The possession of medical marijuana is prohibited in any of the following places:

(1) The building and grounds of any preschool, elementary, or secondary school, which are
located in an area designated as a drug free zone;

(2) A place of employment, without the written permission of the employer;
(3) Any correctional facility;
(4) Any public recreation center or youth center; or,
(5) Any law enforcement facility. RSA 126-X:3 (II)(d).
Q: When is being under the influence of medical marijuana prohibited?
A: Being under the influence of medical marijuana is prohibited while:

(1) Operating a motor vehicle, commercial vehicle, boat, vessel, or any other vehicle
propelled or drawn by power other than muscular power;

(2) In a place of employment, without the written permission of the employer; or
(3) Operating heavy machinery or handling a dangerous instrumentality. 126-X:3 (II) (a).

Q: Are employers or property owners required to accommodate the use or possession of medical
marijuana?

A: An owner or occupier of property is not required to allow a guest, client, customer, or other
visitor to use marijuana on or in that property. An employer is not required to accommodate the
therapeutic use of medical marijuana on the property or premises of any place of employment or on
the property or premises of any jail, correctional facility, or other type of penal institution where
prisoners reside or persons under arrest are detained. Employers are free to discipline an employee
for ingesting marijuana in the workplace or for working while under the influence of marijuana.
RSA 126-X:3 (I1I) (b) & (c).

III. PATIENT AND CAREGIVER ISSUES

Q: Who is allowed to have and use medical marijuana and how much marijuana may be
possessed?



A: A person who has a qualifying medical condition (e.g., cancer, HIV, multiple sclerosis) and who
has been issued a Registry Identification Card by the NH Department of Health and Human
Services (HHS) may have up to two ounces of medical marijuana in her possession. In addition, a
designated caregiver who has been issued a Registry Identification Card may have in his possession
up to two ounces of medical marijuana for each qualifying patient he is assisting, up to a total of
five (5) patients or 10 ounces of medical marijuana. RSA 126-X:2 (I) & (II)

Q: How does a patient obtain a Registry Identification Card?

A: A physician who is authorized to prescribe controlled substances issued by the US Drug
Enforcement Administration, including advanced practice registered nurse, must issue a
certification that a patient has qualifying medical condition. That certification must be based upon a
complete assessment of the patient's medical history and current medical condition made in the
course of a provider-patient relationship of at least 3 months in duration. RSA 126-X: 1 (XVII).

Q: Who is permitted to cultivate medical marijuana?

A: Only Alternative Treatment Centers may cultivate medical marijuana. Qualifying patients and
designated caregivers may not cultivate marijuana. See, RSA 126-X:1 (XIII).

Q: What legal protections are afforded to patients and designated caregivers?

A: Qualifying patients and designated caregivers are not subject to arrest, prosecution, or penalty or
denied any right or privilege for the therapeutic use of marijuana in accordance with RSA Chapter
126-X.
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